Szakipar

Hőszigetelés

Hőszigetelés fő szerepe és feladata az ember számára a környezeti hatások szabályozása energiatakarékos módon.

 A hatékony hőszigetelés környezettudatos célokat is megvalósít

 A hőszigetelésnek a technológiai folyamatokkal összhangban kell működnie.  Különböző vegyipari, gyógyszeripari, olajipari, atomenergetikai környezetben a technológiák meg­kívánják a hőmérséklet bizonyos határok között tartását, és a környezethez igazodva vegyszerálló, olajálló, dekontaminálható, akár higiénikus kivitelben kell a gépészeti rendszerekhez kapcsolódni.   

Megkülönböztetünk

 • hidegtechnológiát
 • meleg szigetelési technológiát

A melegtechnológiai szigetelésekről a 0 – 1300 °C hőmérséklettartományban beszélünk. Egy vagy több szigetelési rétegben tudjuk megoldani a környezeti hatások védelmét. A hőszigetelésnek biztonságtechnikai, érintésvédelmi szerepe is van, ahol a forró berendezések közelében a kezelő személyzetet kell védeni az égési sérülésektől.

 Hidegszigetelési technológiáról Tüz<15Co tartományban beszélünk. Hűtőberendezések, csővezetékek, csőszerelvények, készülékek, tartályok hidegszigetelési munkáinál alkalmazhatjuk.  Bizonyos esetekben, csővezetékekben, tartályokban keringő vagy tárolt közeg fagy elleni védelmét kell biztosítani a hőszigetelésnek, illetve hidegvíz vezetékeknél a felületen történő páralecsapódást kell megakadályozni. Mivel a hidegtechnológiai szigeteléseknél a páratechnikai szempontok is fellépnek, ezért más szabályok érvényesülnek, mint a melegtechnológiai szigeteléseknél. 

Ezért különböztetjük meg az ipari szigeteléseken belül a Meleg- és hideg szigetelést. A két szigetelés technológiájában különböző anyagokat alkalmazunk.

Hidegszigeteléshez használt anyagok

 • Előre gyártott kemény poliuretánhab  termékek
 • Kemény poliuretán helyszíni habosítás
 • Szintetikus kaucsuk szigetelő termékek Armacell, Keimann K-Flex
 • Habüveg szigetelő termékek – Foamglas

MelegszigeteléshezA használt anyagok

 • cerámia szálas szigetelőanyag
 • kőzetgyapot szálas szigetelőanyag

Többet szeretne tudni? kérem keresse kollégáinkat.

 

Hangszigetelés

A hang gáznemű, folyékony vagy szilárd közeg mechanikai rezgése, mely a közegben tovább terjed. Szűkebb értelemben a hallás útján érzékelhető rezgéseket nevezik hangnak.

ALAPFOGALMAK:

 •  hangelnyelés

 •  hangárnyék

 •  hangerő

 •  hanggátlás

 •  hangszigetelés

 •  hangtompító

hangvédelmi anyagok fogalma gyűjtőnév, amely magában foglalja a hang­szigetelőhanggátló és hangelnyelő anyagokat. A hangszigetelő anyagokat a szer­ke­ze­tekben transzverzális hullámok formájában jelentkező testhangok, a hanggátló anyagokat a levegőben longitudinális hullámok formájában terjedő léghangok, a hangelnyelő anyagokat a léghangok visszaverődésének meggátlására illetve csillapítására használják.

Az ipari zajcsökkentésnek célját tekintve két jól elkülöníthető területe van: a munkahelyi, és a környezetvédelmi zajcsökkentés; ez utóbbi további két csoportra osztható, az ipari- és a közlekedési létesítmények zajcsökkentésére.

A munkahelyi zajcsökkentés célja az adott üzemben dolgozók egészségének meg­őrzése, halláskárosodásuk megelőzése. Természetesen a halláskárosodás megelőzé­séhez az egyéni védőeszközök (füldugó, fülvédő) is hozzá tartozik, a munkahelyi zajcsökkentés azonban ennél jóval többet jelent. Új üzemek telepítése esetén lehetőleg minél alacsonyabb zajkibocsátású gépek és berendezések alkalmazása a cél, míg meglévő régebbi üzemekben a berendezések zajkibocsátásának csökkentésével lehet eredményt elérni. Alapvetően a módszerek két csoportra oszthatók: a gépek és berendezések zajcsökkentő burkolatai jelentik az egyik megoldást, míg a másik csoportba a kezelőfülkék sorolhatók, amikor a zajos üzemi térben a kezelőszemélyzet számára alakítunk ki olyan zajcsökkentett teret, amelyen belül a zajszint a szabvá­nyokban előírt határérték alatt marad.

A környezetvédelmi zajcsökkentés az adott ipari üzem vagy közlekedési létesítmény (út, vasút, rendező pályaudvar, stb.) környezetében lévő lakó­terület, egészségügyi vagy egyéb kommunális épület, épületegyüttes védelmét szol­gálja a megengedettnél magasabb zajszint ellen. Mivel egy-egy ipari üzemben, erőműben igen nagyszámú, különböző gép és berendezés üzemeltetése kelt zajt, ezek zajcsökkentésére különböző megoldásokat, burkolatokat, hangtompító kulisszákat, iránytöréses hangelnyelő felületek beiktatását, a zaj összetételétől függően különféle anyagú, rétegrendű összetett szerkezetek beépítését kell alkalmazni. Igen fontos a különböző berendezések zajspektrumának zajszintjének mérése értékelése, mert csak ennek alapján tervezhető meg az eredményes megoldások kombinációja. A vonalas közle­ke­dé­si létesítmények, utak vasutak zajkibocsátása részben megelőző intézkedésekkel csökkenthető, pl. rezgéscsillapított alépítmény, különleges adalékokkal kialakított útburkolati rendszerek. Másrészt kiegészítő zajcsökkentő szerkezetek alkalmazása, zajárnyékoló falak telepítése (részben hangelnyelő felületekkel) lehet a megoldás akár új út, vasút építése, akár meglévő létesítmény esetében.

 

Állványozás

Biztonságos munkavégzéshez vegyél egy jó állványt!

Layher állvány közel 70 éve fogalom a szakmában. Magas minőség, gyors építhetőség jellemzi. Igénynek megfelelően különböző állványrendszerek vannak a Layher-en belül. A Layher a legmodernebb technológiát használja a tökéletes állványrendszer kialakítása érdekében. 

  A Layher állványrendszer modulállvány világszerte.

Köszönhető mindez az egyedi, csavarmentes Allround Kötési Technológiának, valamint annak, hogy ezt a rendszert szinte minden célra fel lehet használni, úgymint ipari állvány, homlokzati állvány, színpad, lelátó, védő-, és nehézállványzat, urulóállvány.

Tartozékok széles választéka biztosítja a sdokrétű felhasználási lehetőséget.

Az Allround állványrendszer gyorsan és biztonságosan szerelhetőés az összeszereléséhez csak egy kalapácsra van szükség.

Az Allround állványrendszer minden speciális épület kialakításnak, terhelhetőségnek, és biztonsági előírásnak megfelel!